ACTUALIZAREA SITUAȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

COMUNICAT DE PRESĂ

 

ACTUALIZAREA SITUAȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în cursul zilei de 10.07.2018, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat, pe probe recoltate de către specialiștii DSVSA Bihor, în cadrul programului de măsuri elaborat și implementat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, evoluția a 4 noi focare a Pestei Porcine Africane (PPA) în gospodării din localitatea Olosig, județul Bihor.

De asemenea, în baza activităților specifice de supraveghere și control a zonelor de restricții, în cursul zilei de 11.07.2018 s-a notificat suspiciunea evoluției unor noi focare la porcii domestici în localitățile Olosig, Cherechiu, Cheșereu, Cubulcut și Sânicolaul de munte, respectiv la porcii mistreți în Marghita și Cubulcut.

Urmare a acestor noi evoluții s-a reunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, pentru stabilirea și adoptarea noilor zone de restricție, supraveghere și control. Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (30 de capete suine în focare confirmate).

De asemenea s-a dispus suspendarea pe termen nederterminat a funcționării tuturor târgurilor/piețelor de animale la nivelul întregului teritoriu național. Această măsură are ca scop limitarea diseminării bolii prin intermediul contactului direct sau indirect (prin intermediul vectorilor – oameni, autovehicule, echipamente sau animale din alte specii) între animalele bolnave.

Având în vedere aceste noi cazuri de PPA, în vederea depistării precoce a eventualelor noi îmbolnăviri, respectiv a controlului și eradicării acestei boli, rugăm toți cetățenii din zonele menționate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

 

 

 

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC