Actualizarea situației privind evoluția pestei porcine africane în județul Bihor

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Actualizarea situației privind evoluția pestei porcine africane în județul Bihor

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează, că la data emiterii prezentului comunicat, din numărul total de 55 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în județul Bihor, mai sunt active 48 focare care afectează un număr de 16 localități, după cum urmează: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Albiș, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Sălacea, Cubulucut, Abram, Cheșereu, Chișlaz, Târgușor și Petreu.

Ultimile focare au fost confirmate în localitățile Abram – Comuna Abram și Petreu – comuna Abrămuț. Toate focarele au evoluat în gospodării nonprofesionale.

De asemenea în data de 12.02.2019, a fost confirmat un caz de PPA la mistreț, pe fondul de vânătoare nr. 4 Șimian, numărul total de cazuri la mistreț fiind în prezent de 4. Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Prin activitățile desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse, în data de 31.01.2019, un număr de 7 focare de PPA, din trei localități ale județului, respectiv Sălard ( 5 focare), Sântimbreu (1 focar) și Cauaceu (1), și sunt în curs de finalizare activitățile necesare pentru stingerea focarelor din următoarele localități: Sălacea, Albiș, Olosig și Chișlaz.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Menționăm faptul că toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care au fost afectați de PPA până la data de 31.12.2018, au fost INTEGRAL DESPĂGUBIȚI, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 1.085.280 lei, iar pentru proprietarii exploatațiilor afectate în cursul anului 2019, dosarele de despăgubire sunt în curs de soluționare, aceștia urmând a fi despăgubiți în cel mai scurt termen posibil.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Reamintim cetățenilor județului Bihor, faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor desfășoară în permanență, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție Județene, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.

Astfel în cursul anului 2019 DSVSA Bihor a desfășurat, pe principalele artere rutiere a județului, împreună cu IPJ Bihor, 47 de activități de control în trafic, în urma cărora au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale, din care 25 avertismente și 19 amenzi contravenționale în valoare totală de 39 000 lei. Principalele deficiențe constatate au fost reprezentate de transportul animalelor fară acte sau/și cu mijloace auto neautorizate, vânzare de animale fără documente legale, transport de animale neidentificate și fără documente, caz în care s-a dispus și uciderea și eliminarea cadavrelor.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

 

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC