Comunicat de presa

COMUNICAT DE PRESĂ

 

ACTUALIZAREA SITUAȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, la data prezentului comunicat în cadrul județului Bihor numărul de focare active de PPA ( pestă porcină africană) a fost redus la 19, fiind asanate și ridicate măsurile de restricție sanitară veterinară pentru un număr de 11 focare, care au afectat 4 localități după cum urmează : localitățile Telechiu, Subpiatră și Hotar din comuna Țețchea, și localitatea Poclușca de Barcău – comuna Chișlaz.

Ultimul focar de PPA, confirmat în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane, a fost în localitatea Vășad – comuna Curtuișeni.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți,  nu au fost confirmate focare noi de evoluție a acestei boli la porcii mistreți, numărul total de fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind de 10.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 30.09.2019.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

 

 

 

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC