COMUNICAT DE PRESĂ

06.01.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

ACTUALIZAREA SITUAȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane (PPA), în județul Bihor, au fost diagnosticate două focare de PPA, numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ fiind în prezent de 6, afectând următoarele localități: Săcuieni și Ciocaia aparținând orașului Săcuieni, localitatea Leș – comuna Nojorid și localitatea Crestur – comuna Abrămuț.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind de 10.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC