ACTUALIZAREA SITUȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

COMUNICAT DE PRESĂ

 

ACTUALIZAREA SITUȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că până la data de 09.08.2018, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 26 la porcii domestici și unul la mistreț.

Focarele au fost diagnosticate pe raza următoarelor localități: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – ”Fond vânătoare 9 Cubulcut”.

Prin focar de PPA se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 261 porci.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, pentru controlul și stingerea focarelor de PPA, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor s-a dispus, începând cu data de 09.08.2018, aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig din orașul Săcuieni.

 

Asigurăm pe toți proprietarii animalelor ucise că vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

 

DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

 

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC