ACTUALIZAREA SITUȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

COMUNICAT DE PRESĂ

 

ACTUALIZAREA SITUȚIEI PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL BIHOR

 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în perioada 23.07.2019 – 05.08.2019, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane, în județul Bihor s-a confirmat evoluția a 10 noi focare de PPA la porcii din gospodăriile populației, numărul focarelor active din județ fiind în prezent de 18. Localitățile nou afectate de PPA sunt Oșorhei (comuna Oșorhei), Cherechiu(comuna Cherechiu), Subpiatră (comuna Țețchea) și Poclușa de Barcău (comuna Chișlaz).

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, a fost confirmat un nou focar pe fondul de vânătoare 1 Curtuișeni, care împreună cu cele 8 fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala, face ca numărul total de fonduri cu PPA să fie de 9.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

 

 

 

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC